Ryż nie po polsku:
RYŻ:
- pół szklanki białego ryżu
- pół łyżeczki curry
- szczypta cynamonu, gałki muszkatołowej, ostrej papryki
- kostka bulionu warzywnego
WARZYWA:
- biała część małego pora
- jedna duża marchewka
- garść mrożonej mieszanki warzyw z fasolką szparagową, kalafiorem i zielonym groszkiem
- malutka puszka (200g) kiełków fasoli mung
- dwie łyżki słoiczkowych, ale odsączonych z zalewy kiełków sojowych
- łyżka ciemnego sosu sojowego
Po wstawieniu ryżu przygotowujemy warzywa: pora kroimy w plasterki, a marchewkę w cieniutkie słupki. Smażymy na łyżce oleju aż zmiękną. Dorzucamy warzywa mrożone i kiełki. Kiedy wszystko jest już miękkie dodajemy sos sojowy.
Potrawka smakuje świetnie z podprażonym na suchej patelni sezamem i pestkami dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz